Svartjobbet blev hans olycka

Johan var rätt trött på skolan så han hoppade av gymnasiet och började jobba istället. Det var skönt att få bra med pengar. Han hade alltid varit intresserad av att köra motorcykel och att meka. Därför trivdes han med verkstadsjobben.
 
– Jag hade en del svarta och en dfel vita jobb, berättar han. Men när jag var 21 råkade jag ut för en allvarlig olycka. En lastpall välte över mig och jag hamnade på sjukhuset med hemska smärtor i både rygg och nacke. Det var ruskigt, jag var glad att jag överlevde!
 
Efter en vecka blev Johan utskriven, men han hade fortfarande ont i nacken. Eftersom verkstadsjobbet var svart täckte inga försäkringar skadorna. Johan fick ingen sjukpenning eftersom han bara jobbat svart. Han försökte jobba halvtid ett tag men det fungerade inte eftersom han inte orkade med det tunga jobbet.
 
– Jag hade visst fått störningar i nervsignalerna sa läkaren. Om jag inte ser sammanhang blir jag lätt stressad, så jag tappar koncentrationen och glömmer saker. Så det var svårt att få ett nytt jobb. Till slut blev jag långtidssjukskriven. Men det gav ju inga inkomster som man kunde leva av.
 
En kompis hade en firma som hyrde ut arbetskraft till olika byggen och småindustrier. Företaget hette Bygg och Sånt. Johan fick ett nytt svartjobb hos honom och jobbade då med lite av varje för olika företag. Jobben räckte ett år, sen tog det slut och Johan blev arbetslös igen. Efter en tid hörde Johan att polisen hade gjort ett tillslag hos Bygg och Sånt. Han tänkte inte så mycket mer på det. Men en dag blev han kallad till polisen.
 
– Va fan, tänkte jag! Det är väl ändå inte mitt problem att Bygg och Sånt fifflat med siffrorna? Jag gick till polisen i alla fall. Där blev jag misstänkt för skattebrott! Bäst att blåneka tyckte jag. Men det gick ju inte hur länge som helst. Jag fick en advokat och vi kom överens om att säga som det var.
 
Det fanns många vittnen och polisen hade beslagtagit en mängd papper där det tydligt framgick att Johan fått svarta pengar. Och nu blev det blev rättegång i tingsrätten. Domaren tyckte kanske lite synd om honom, så det stannade vid en villkorlig dom.
 
Johan slapp fängelse men det gjorde inte arbetsgivaren, som fick tre år för bokförings- och skattebrott. Han hade haft många anställda som jobbat svart. Och nu hörde Skatteverket av sig till Johan och krävde in skatt för lönen som han fått på Bygg och Sånt. Med straffavgifter var han nu skyldig 120.000 kronor.
 
– Jag som inte har ett korvöre! Nu sitter man i skiten och allt började med att man var så godtrogen. Jag ställde inga krav om säkerhet och arbetsmiljö eller försäkringar och såg inte till att jag hade en arbetsgivare som tog ansvar för sina jobbare. Han hade bara tjänat pengar på oss! Det retar mig och nu ångrar jag mig förstås. Men det är så dags…
 
Läs mer om svartarbete i broschyren ”Att arbeta svart är riskfyllt och olagligt”